Roszka zatorska to słodka bułeczka drożdżowa wypieczona według specjalnej receptury pochodzącej z Francji, ojczyzny świętego Rocha. Jej nazwa nawiązuje do imienia świętego, który w czerwcu 2020 roku zostanie uroczyście ogłoszony patronem miasta i gminy Zator.
Z tej okazji zrodził się pomysł, aby przygotować produkt, który w sposób symboliczny związany jest z Francją, a szczególnie z miejscowością Montpellier, w której urodził się święty Roch. Podobne bułeczki w różnych odmianach regionalnych często spożywana są na śniadanie. W Polsce trudno jednak kupić je w sklepach.
Na potrzeby wypieku roszki, przepis na bułeczkę pochodzący z francuskich piekarni, został nieco zmodyfikowany oraz wzbogacony kremem kakaowym, którym przekłada się ciasto drożdżowe. Wspólnota Adoremus podjęła się upieczenia bułki w takiej właśnie wersji, by rozprowadzić ją wśród parafian, którzy w niedzielę 16 lutego wybrali się do kościoła. Zainteresowanie było tak duże, że roszek zabrakło, stąd zostały one dopieczone w kolejnym tygodniu.
W sumie rozprowadzono 1540 bułeczek. Ich rozdawaniu towarzyszyła zbiórka pieniędzy do puszek, które w całości zostaną przekazane na cele charytatywne. Członkowie Wspólnoty Adoremus mają nadzieję, że roszka zatorska na stałe zagości w menu parafian żegnających karnawał.
(bb)